sunnuntai 11. lokakuuta 2009

Vielä löytyy veriseitikkejä!
Kun viikonloppuna kävin etsimässä (ja löytämässä) suppilovahveroita syödäkseni, niin vieläpä löytyi pieni pussillinen veriseitikkejäkin - ja onhan kuvan keskellä yksi verihelttaseitikkikin. Eilen löysin tämän kasan, tänään vähän pienemmän. Tämänpäiväiset olivat jo valmiiksi vähän jäässä, mutta pakastimeen minä ne pistinkin, en viitsi alkaa näin pieniä määriä kuivurilla kuivaamaan.

Pitkä on ollut veriseitikin kasvukausi tänäkin vuonna: ensimmäiset löytyivät jo heinäkuun lopulla, joten satoa on tullut 2 ja puolen kuukauden ajan. Verseitikki on siitä mukava, että sen kasvupaikoilta löytyy usein samalla mustikoita ja nyt suppilovahveroita, joten kivikautisten aivojensa keräilyviettiä voi toteuttaa oikein kunnolla.

Veriseitikki on aika ovela otus: se on hyvä piiloutumaan ja maastoutumaan. Se kasvaa aina taatusti sen kiven tai mättään TAKANA, jonka tältä puolelta sitä etsii. Ja se on todella nopea nousemaan maasta (tai ainakin siltä tuntuu): paikassa, jossa äsken ei ollut yhtään veriseitikkiä, on niitä ykskaks monta kun sinne päin katsoo uudestaan. - Hauska sieni kaiken kaikkiaan, ja niin mukava ja helppo värin antaja!

13.10. Lisäsin vielä kuvan veriseitikillä värjätyistä langoista: alimmainen on ensimmäisestä värjäyksestä, lankana vaaleanharmaa 7 veljestä (75% villaa, 25% polyamidia), keskimmäinen vyyhti on kolmannesta väjäyksestä ja ylimpänä olevat kerät toisesta värjäyksestä (lanka kaikissa luonnonvalkoinen 7 veljestä). Nämä värjäsin jo aikaisemmin, elokuussa.

Even though it's almost the middle of October, I could find this weekend some Cortinarius sanguineus mushrooms in the forest. They are fantastic mushrooms for dyeing yarns, and searching them in the forest is great fun. It can almost be described as hunting for them, because they are very clever in hiding behind stones and hummocks. Their season has been long this year, because I found the first ones in the end of July. One can dye beautiful red, orange, and pink colours on wool yarns with them.

Oct. 13. I added a photo of some yarns dyed with
Cortinarius sanguineus mushrooms: the skein at the bottom is from the first dye bath (the yarn was light grey wool blend with 75% wool and 25% polyamid), the skein in the middle is from the third dye bath and the balls at the top from the second dye bath (the yarn in these was natural white wool blend). - These yarns I have dyed earlier last August.

1 kommentti: