tiistai 6. lokakuuta 2009

Morsinkovärejä omalta pihalta

Ehdin juuri ja juuri kerätä syksyn morsinkosadon takapihalta ennen viime viikon yöpakkasia. Vaikka viljelmäni on aika säälittävä - muutama morsinko kukkapenkissä rikkaruohojen seassa - ja vaikka sain siitä nyt lehtiä vain puoli ämpärillistä, niin olen silti oikein tyytyväinen värjäystulokseen. Käytin norjalaisvalmisteisia Maija- ja Janne-lankoja, jotka ostin Wetterhoffilta ja jotka ovat ihania värjättäviä ja neulottavia (85% villaa, 15% polyamidia). Kuvassa ovat tulokseni: I-väri (kaksi vasemmanpuoleista vyyhtiä), II-väri (kaksi seuraavaa vyyntiä) ja sitten III-, IV- ja V-väri (vyyhti kutakin). Kaksi viimeistä värjäystä tein siten, että annoin vyyhden olla liemessä yön yli, ja tuloksina oli oikein hauskat vedenvihreä ja vaaleankeltainen väri (keltaista en ole muistaakseni aikaisemmin morsingolla saanutkaan).
Värjääminen tapahtui tällä kertaa kyllä aika hasardihommana, sillä välineistöni oli melko puutteellinen. Ei ollut vaakaa, koska se kastui Värjärikillan Värjäritapahtumassa eikä suostu enää näyttämään numeroita. Ei ollut pesusoodaliuosta, koska se oli loppunut, käytin siis tavallista värjäyssoodaa. Ei ollut pH-paperia, koska rulla on edelleen hukassa (omassa talossani) Värjäritapahtuman jäljiltä. Lämpömittari sentään toimi.

Here are the results of my woad (Isatis tinctoria) dyeings from last week. I had some woads growing in a flower bench in my backyard, and even though I only "harvested" half a bucket of leaves from them, the colours I got were very pleasing. The two skeins on the left side are from vat #1, the next two skeins from vat #2, and the next ones from vats #3-5 (0ne skein from each). The two last colours I got by letting the skeins stay in the vat overnight, and I was quite surprised to get a light yellow colour from woad.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti