lauantai 16. tammikuuta 2010

Kirjavia lankoja luonnonväreillä / Multicoured yarns with natural dyes

Osallistuin viime kesänä Värjärikillan Värjäripäivillä Päivi Vaarulan vetämälle kurssille "Mikroaaltouunissa värjäys kasviväreillä". Päivi (joka on itse kehittänyt tämän menetelmän) opetti, miten lankoja voi värjätä eri kasviväriliemien ja eri pureteliemien avulla joko kirjavan yksivärisiksi tai monivärisiksi - ja kaikki tapahtui mikroaaltouunissa. Nopeaa ja helppoa - sitä piti kokeilla kotonakin. Syksyn mittaan värjäsin kaksi erää lankoja (käytin Wetterhoffilta ostamaani Janne-lankaa, jossa on 85% villaa ja 15% polyamidia). Värilieminä minulla oli ensimmäisellä kerralla kultapiiskusta, krapista ja tiikerikaunosilmästä keitetyt liemet (siis keltainen, punainen ja oranssinruskea liemi), toisella kerralla veriseitikistä, kokenillista, katekusta ja kutapiisku-pietaryrtti-seoksesta keitetyt liemet (siis kaksi eri punaista, ruskea ja keltainen liemi). Puretelieminä oli molemmilla kerroilla aluna-, rautavihtrilli- ja kuparivihtrilliliemet.

Periaate on yksinkertainen: kuivat langat laitetaan mikronkestävään muoviastiaan ja niiden päälle kaadetaan eri väri- ja pureteliemiä. Sitten astia peitetään kevyesti kannella ja sitä kuumennetaan mikrossa noin 20 minuuttia. Värilienten on syytä olla aika "tiukkoja" - jauheista tehtäessä liemetkin voi valmistaa mikrossa. Lankoja ei tietenkään voi värjätä kerralla kuin aika pieniä määriä. Tarkat ohjeet liemien määristä ja puretteiden määristä liemissä löytyy Värjärikillan Värillä-lehden syksyn 2009 numerosta sekä Värjärikillan www-sivuilta. Värjääminen mikroaaltouunissa onnistui minultakin sinänsä helposti, mutta vaikeampaa oli saada langoista hyvän näköisiä: aluksi niistä tuppasi tulemaan joko liian pliisuja tai liian epämääräisiä. Mutta kokeilemalla aloin vähitellen päästä jyvälle siitä, mitä kannattaa tehdä, ja mielestäni sain aikaiseksi joitakin aika kivan näköisiä lankoja (kuvassa on joitakin esimerkkejä). Jonkun verran olen ehtinyt kokeilla niistä neulomista (raitasukkien raitoja), ja neulepinnasta tulee kyllä hauskan näköistä. (Minulla on näitä värjäämiäni lankoja myytävänä hintaan 8,50 / 50 g; yhteystietoni saat Kulttuuriosuuskunta Kiteen nettisivuilta.)

Last summer I participated on a class at Värjärikilta's (Finnish guild of dyers who use natural colours) Dyers' days. Päivi Vaarula taught us how we can dye yarns with natural colours in a microwave oven (she has developed this method herself). Using different dye baths and different mordant solutions the yarns can be dyed either to different shades of one colour or multicoloured. The method in itself is very easy: you put a small amount (like two skeins) of dry yarns in a microwave vessel, pour the dye baths and the mordant solutions on top of the yarns, cover the vessel and cook it in a microwave oven for about 20 minutes. (There are more precise instructions in Värjärikilta's bulletin and website, but unfortunately they are only in Finnish).

I tried this dyeing method at home, too, and it's very easy in itself. The most difficult part was to learn how to make good-looking yarns - mine were first eithe too monotonous or too chaotic. But by experimenting I learned more and more, and finally I was able to get some quite pleasing results (some examples can be seen on the photos). As dye plants I used goldenrod, madder, cochineal, Coreopsis Tinctoria, Cortinaria sangineus mushrooms, cutch, and tansy. As mordants I used alun, iron and copper. The yarn I used was a wool blend (85% wool, 15% polyamid).

8 kommenttia:

  1. Jopas jutun kirjotit. Lankasi ovat myös ihan sööttejä. Olen ollut mukana kun reaktiiviväreillä värjättiin kirjavia lankoja niin, että kosteisiin vyyhteihin kaadettiin yhtäaikaa kolmea eri väriä ja jätettiin hellalle lähelle kiehumispistettä. Olen sen jälkeen aina miettinyt miten tuon saman tekisi kasvisväreillä.
    Kävin lukemassa Vaarulan selkeät ohjeet. Katsotaan nyt milloin toteutan. Tarjouksesta ostettua Nallea on varastossa, joten omaperäisiä sukkia on tulossa.
    http://leena.ukkolanakat.net

    VastaaPoista
  2. Ihania lankoja. Mikrovärjäystä täytyy kokeilla ehdottomasti! Oletko keräillyt näin talviaikaan värjäysaineksia? Minä kokeilin mm katajalla, jota kokeilin myös kesällä ja yllätys, yllätys ne talvivärjäykset antoivat voimakkaamman värin.

    VastaaPoista
  3. Hei Katjuksa! Hienoa, että talvivärjäyksesi ovat onnistuneet! Aina kannattaa kokeilla, luonnonväreillä on niin omat käyttäytymisen lakinsa. Tänä talvena en ole (ainakaan vielä) kerännyt värjäysaineita, kun kaikki on niin paksun lumen peitossa, mutta aikaisempina talvina olen kokeillut mm. kuusen- ja männynkäpyjä (tulee hyviä ruskeita), kuusenhavuja (en saanut kovin hyviä värejä silloin) ja jäkäliä (nekin vaatisivat lisää kokeilua). Useimmiten värjään talvella sellaislla aineksilla, joita olen kerännyt kesällä ja kuivannut talvea varten - kuivaaminen tekee useimmille väreille hyvää.

    VastaaPoista
  4. Olin ihan unohtanut, että sulla on tämä värjäysblogikin! Hienoja lankoja! Meillä ei enää tosin ole mikroaaltouunia - se posahti jo vuosia sitten, kun kokeilin jotain silkkihommelia... muuten sitä käytettiin lähinnä kahvin lämmitykseen, joten sai jäädä. Lankavärjäilyt ovat nekin jääneet, kun olen keskittynyt enemmän kankaisiin. Oletko värjännyt lupiininlehdillä? Kokeilin niitä joskus kotiteollisuuskoulu-aikoina, niitä kun oli tienposket täynnään. Tuli aika kivoja vihreitä. Tuli kyllä kaikenlaisia kommenttejakin ohikulkijoilta lehtiä kerätessä :)

    VastaaPoista
  5. Tuirelle vastausta: Joo, olen värjännyt lupiininlehdillä, ja saanut hienoja neonvihreitä ja keltaisia värejä - niissä on vain se ongelma, kuten monissa keltaisissa luonnonväreissä, että eivät kestä valoa kovin hyvin eli haalistuvat nopeasti. Lupiinien poimiminenhan on sisänsä ihan suotavaa, että ne ovat kovasti leviämässä Suomen luontoon ja viemässä elintilaa alkuperäisiltä kasveilta.

    VastaaPoista
  6. Mielenkiintoista - mä sain sellaisia sammalen- ja harmahtavanvihreitä... Kasvoivat varmaan niin lähellä tietä, että oli imeytynyt puretusaineet valmiiksi =)

    VastaaPoista