sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Väriä lankoihin raparperinlehdistä / Dyeing yarns with rhubarb leaves


Vihdoinkin sää sallii ulkona olemisen mökillä, joten voin päivittää tätä blogiakin (nettitikun varassa ei internet-yhteys toimi sisällä mökissä). Raparperinlehdistä kerroin jo viime kerralla, ja tässä tulee sen tarinan loppuosa.

Tällainen soppa syntyi puutarhasaksilla pilkotuista raparperinlehdistä. Tämä liemi täytyy siivilöidä valoverhokankaan läpi, sillä raparperista jää paksuun liemeen runsaasti kaikenlaista hippusta.

Tavalliseen tapaan värjätyistä alunalla puretetuista langoista ei tule raparperiliemessä juuri hääppöisen värisiä, mutta ne ovat hyvä pohja päällevärjäyksille tai sävytykselle rautavihtrillillä. Itse valitsin jälkimmäisen vaihtoehdon. Siirsin kuumat langat kuumaan veteen, johon olin liuottanut rautavihtrilliä. Katselin hetken, tapahtuuko mitään, ja kun ei näyttänyt tapahtuvan, niin liuotin veteen vähän lisää rautavihtrilliä (langat täytyy silloin nostaa hetkeksi pois). Kun langat näyttivät alkavan muuttua vihreiksi, pidin niitä kuumassa rautaliemessä noin varttitunnin, jäähdytin ja huuhdoin heti (rauta on syytä huuhtoa nopeasti pois sillä se haurastuttaa villaa).

Lopputulos oli sitten suunnilleen tämän näköinen (pyydän anteeksi kuvan huonoa laatua, otin sen kovassa kiireessä). Vasemmalla oleva vyyhti on 100% suomenlampaan villaa, oikealla oleva villa-polyamidi-sekoitelankaa.


2 kommenttia: